MuziekInstituut Griffoen - Liefhebber van klassieke muziek?

Grote lijnen in de Westerse muziekgeschiedenis

Deze cursus geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de westerse muziekgeschiedenis. Opvallende stijlkenmerken worden aan de hand van bekende en minder bekende muziekvoorbeelden toegelicht. Centraal staat daarbij de vraag: waarom, ofwel met welk doel, maakten mensen muziek? Hoewel we niet weten hoe de muziek bij de Egyptenaren en de Grieken heeft geklonken, weten we wel iets over de functie van muziek in deze culturen. Bij de Egyptenaren werd muziek gebruikt ter ondersteuning van magisch-rituele dansen; voor de Grieken vormde muziek een belangrijk aspect in de opvoeding. De Griekse gedachte dat muziek gekoppeld was aan de harmonie van het universum (‘harmonie der sferen’) is de basis geweest voor de muzikale ontwikkelingen tot en met de Barok.

Onder invloed van de Verlichting ontstond er tijdens de 18e eeuw een verschuiving in het denken over muziek, van ‘godsgeschenk’ naar luxe-artikel ten behoeve van het individuele welzijn. Belangrijke inspiratiebron werd naast de natuur o.a. de volksmuziek die bijvoorbeeld leidde tot de bloei van verschillende nationale stijlen in de 19e eeuw. De 20e eeuw kenmerkt zich door een naast elkaar bestaan van verschillende stromingen waarbij het experiment een belangrijke rol speelt.

Maar welke rol speelt muziek nu, in onze cultuur? Zonder pasklare antwoorden te geven, proberen we daar in deze cursus meer inzicht in te krijgen. Deze cursus is bedoeld als basis, een ‘kapstok’ waar vervolgcursussen extra invulling aan kunnen geven.

Cursusduur: 16 lessen van 2 uur


Cursusprijs: € 320,-


Lestijd: De lestijd wordt in overleg met de cursisten vastgesteld. Gemiste lessen kunnen - indien mogelijk - in een parallelgroep worden ingehaald.

"In één woord een leerzame cursus door jou, Henriët, gepresenteerd op een plezierige, enthousiaste en ongedwongen wijze en ik hoop dat jij nog jaren doorgaat!"

(mevr. J.Blom, Blaricum)

"Heel veel dank! Ik heb ervan genoten en kijk nu al uit naar de volgende cursus."

(mevr. B.Stolp-Buwalda, Loosdrecht)

"Veel prachtige muziek streelde mijn oren of tuimelde naar binnen. Begrippen, geschiedenis, technieken en nieuwe ontwikkelingen, alles kwam in mijn hersenpan waardoor mijn hersenen gingen kraken! Dat alles geeft uitzicht op meer. Kortom: veel dank voor je inspirerende cursus."

(mevr. M.Wasman, Hilversum)

1251 NH Laren(NH)

T 035 53 11 114

E henrietgriffioen@gmail.com

© 2016 Webdevelopment by Graphic Dynamics

Graafland 3